Wat is onze verwachting van Ethereum (ETH) in 2020?

De verwachtingen voor Ethereum zijn hooggespannen. Sinds begin 2018 is de koers veelal gezakt maar 2020 lijkt het jaar te worden waarin je hoge verwachtingen mag hebben. Dat komt door de komende lancering van Ethereum 2.0.

Deze nieuwere versie moet zorgen voor een schaalbaarder en een energiezuinigere Ethereum. Daarnaast werkt Microsoft aan een toepassing om eenvoudig tokens te maken op het Ethereum netwerk. Wat doet dat met de prijs?

Over Ethereum en ether

Maar eerst even kort het verschil tussen Ethereum en ether. Ethereum is de benaming voor het netwerk (de blockchain) en de achterliggende stichting. Ether is de bijbehorende cryptomunt. Beide termen worden vaak door elkaar gehaald. Dat is niet erg, maar ze betekenen dus wel iets anders.

Daarnaast heeft Ethereum een ander doel dan een cryptomunt zoals bitcoin. Ethereum is een platform voor decentrale applicaties. Dat zijn applicaties die gebruikmaken van een blockchain. De data is bij zo’n applicatie niet opgeslagen op een centrale server, maar op verschillende computers wereldwijd. Ook richt Ethereum zich op smart contracts. De verwachtingen van Ethereum in 2020 zijn dan ook gebaseerd op de potentie van deze technologie.

Wat kunnen we verwachten van de koers?

Deze vraag is waarschijnlijk de reden dat je dit artikel opent. Maar we moeten je gelijk een beetje teleurstellen. Het is onmogelijk om de koers exact te voorspellen. Wel wagen we een poging, door te kijken naar opvallende gebeurtenissen uit het verleden:

De gebruikstoepassing van Ethereum

Zo is de koers van ether grotendeels gebaseerd op de gebruikstoepassingen van decentrale applicaties. In 2017 waren dApps een enorme hype. In dat jaar lanceerde bijvoorbeeld CryptoKitties. Maar ook andere applicaties die werden gelanceerd met behulp van Ethereum waren populair.

Maar ether kreeg echt vleugels na de oprichting van de Ethereum Alliance in 2017. Grote namen zitten in deze alliantie. Denk aan Amerikaanse bedrijven als Microsoft en Intel. Dat zulke grote bedrijven zich bezighouden met de technologie van Ethereum geeft enorm veel hoop. En dat is ook voelbaar in de koers van Ethereum.

De interesse van Microsoft in Ethereum is niet eenmalig. In 2019 werd bekend dat Microsoft werkt aan een toepassing om eenvoudig tokens te bouwen op het Ethereum netwerk. Dat kan de groei van de ether koers een flinke boost geven.

Het kan dus lonen om het Ethereum nieuws in de gaten te houden. Volg het laatste Ethereum nieuws om altijd op de hoogte te blijven van Ethereum.

Wat kunnen we verwachten van de techniek?

Wat misschien wel interessanter is dan de koers en nieuws over samenwerkingen, is de techniek van Ethereum. Een nieuwe versie van Ethereum komt eraan, met de originele naam Ethereum 2.0. Verwacht wordt dat deze nieuwe versie in 2020 langzaamaan wordt geïntroduceerd. De update vindt plaats in fases, om complicaties te voorkomen. Wat kunnen we verwachten van deze update in 2020?

Ethereum wordt schaalbaarder

Het netwerk van Ethereum wordt schaalbaarder. De blockchain van Ethereum kan meer transacties aan dan het nu kan. Dat kan door middel van een techniek die we sharding noemen. Bij sharding wordt het netwerk opgedeeld in kleine deelgebieden. Ieder stukje netwerk voert zijn eigen taken uit.

Dat is een stuk efficiënter dan hoe het er nu aan toe gaat. Nu moet het hele netwerk nog alle transacties controleren. Dat maakt het Ethereum netwerk relatief log en traag. Sharding moet dat kunnen oplossen.

Ethereum wil mining energiezuiniger maken

Op dit moment worden transacties op het Ethereum netwerk nog op dezelfde manier verwerkt als bij bitcoin. Bij bitcoin is de rekenkracht van een computer van een miner leidend bij het verwerken van transacties, dat heet Proof of Work. Het nadeel van Proof of Work is dat dit erg veel energie kost.

Ethereum wil daarom overgaan op Proof of Stake. Bij Proof of Stake mag een miner transacties verwerken wanneer hij bewijst veel coins te bezitten. Dat kost een stuk minder energie.

Een minimum om mee te mogen beslissen is 35 ether. De verwachting in 2020 is dat veel mensen mee willen beslissen en dat minimum van 35 ether willen aanhouden.

Het wordt een mooi jaar

Het wordt hoe dan ook een spannend jaar voor ether en Ethereum. Komen er nieuwe decentrale applicaties op het Ethereum netwerk? En wat heeft de nieuwe versie van Ethereum voor gevolgen, voor de koers en het gebruiksgemak van het platform? Dat zal in 2020 blijken.

Wil je ook snel handelen in ether? Dan kan dat met de cryptocurrency trading app BLOX. Handel in de populairste cryptocurrency, en dat allemaal vanuit je broekzak.