Bitcoin wallet

Om bitcoins te ontvangen of te versturen heb je een digitale portemonnee nodig. Dit wordt ook wel een bitcoin wallet genoemd. Je kunt een wallet het beste zien als een soort zichtrekening, met als verschil dat je bij bitcoin je eigen bank bent.

Er zijn verschillende soorten bitcoin wallets, met allen hun eigen voor- en nadelen. In de tekst hieronder zullen we op de verschillende wallets belichten en kun je eenvoudig kiezen welke het beste bij jou past.

Online bitcoin wallet

Een online bitcoin wallet is een digitale portemonnee die altijd met het internet verbonden is. Ze zijn meestal er gebruiksvriendelijk en worden bestempelt als ideaal voor ‘beginners’. Bij online wallets ben je niet de baas over je eigen munten, je laat ze namelijk ‘opslaan’ door iemand anders. Wat je wel niet mag vergeten is dat je jouw bitcoins in bewaring geeft aan de eigenaars van de site of app. Gaat de site even offline voor onderhoud? Dan kan je je bitcoins ook even niet raadplegen.

Onze favoriete online bitcoin wallets zijn:

  • BLOX
  • Coinbase
  • Xapo

De drie partijen hierboven zijn aan de ene kant ‘wallets’ en aan de andere kant ook een soort beurzen. Zo is het met BLOX mogelijk om bitcoins en ook andere cryptomunten te kopen. Dit is erg handig als je van plan bent om in cryptocurrencies te handelen. Je kunt de BLOX app gratis downloaden in de Apple App Store of Google Play.

Software wallet

Een software wallet lijkt veel op een online bitcoin wallet zoals hierboven beschreven. Echter heb je bij een software wallet zelf de controle over je bitcoin. Je beschikt dan over de zogeheten private key. Voor een software wallet is het enorm belangrijk dat je computer of GSM veilig is. Voordat je een software wallet installeert is het belangrijk je apparaat goed te scannen met een antivirusprogramma, bijvoorbeeld met Malwarebytes.

Onze favoriete software wallets zijn:

  • Electrum
  • Wasabi
  • Copay

Een nadeel aan software wallets is dat je een aparte account dient aan te maken bij een bitcoin wisselkantoor. Je kunt dus niet direct uit de software wallet bitcoins kopen.

Hardware wallet

Een hardware wallet is misschien wel de veiligste manier voor het opslaan van bitcoins. Zeker als je niet van plan bent om te handelen met je coins maar ze voor een langere tijd wil vasthouden. Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarbij je ook zelf de private key tot je beschikking krijgt.

Onze favoriete hardware wallets zijn:

  • KeepKey
  • Ledger Nano X
  • Trezor T

De hardware wallet zorgt ervoor dat je private key nooit online komt en verbinding maakt met het internet. Zo is je wallet minder kwetsbaar voor hackers en andere kwaadwillige.