Bitcoin veiligheid

Bitcoin als protocol is nog nooit gehackt. Als je ooit gelezen hebt over een hack, dan werd hiermee waarschijnlijk een site bedoeld die bitcoin diensten aanbood (en geen goede beveiliging had) of een individuele bitcoin wallet.

Veiligheid als troef: wees altijd alert

Dit wil niet zeggen dat je geen verantwoordelijkheid hebt over de bitcoins die je hebt gekocht en bewaard in een portemonnee of een online wallet. Bij bitcoin zie je vaak de slagzin ‘Ben je eigen bank’ voorbijgaan. Een bank moet toch ook instaan voor de beveiliging van zijn kantoor?

Dit betekent dus wanneer je bitcoins koopt, voldoende aandacht moet schenken aan de beveiliging ervan. Je kan een online dienst vertrouwen (bijvoorbeeld de wallet van blockchain.com) of je bitcoins op je harde schijf plaatsen en zelf instaan voor de bewaring en veiligheid.

Hoe kan ik Bitcoin vertrouwen?

Door nieuwsberichten te publiceren over het ‘hacken van bitcoin’ willen bepaalde mensen bewust of onbewust bitcoins in een slecht daglicht brengen. Vandaar geven wij u de boodschap mee om steeds achterdochtig te zijn als je een dienst gebruikt voor het kopen, bewaren of uitgeven van je bitcoins.

Je bitcoins kan je dus perfect zelf bewaren op je computer, maar dan dien je zelf in te staan voor de beveiliging ervan. Een extra mogelijkheid is ook het kopen van een hardware wallet zoals de Trezor.

De reden waarom Bitcoin goed onthaald wordt bij mensen met een goede technische achtergrond is het feit dat Bitcoin volledig ‘open source’ is. Dat betekend dat de broncode van het concept volledig openbaar is en dat elk stukje code kan gecontroleerd worden door iedereen.

In realiteit moet je natuurlijk zelf wat kennis hebben van programmeren, maar voldoende mensen hebben deze code al volledig doorgenomen en getest met andere varianten. Deze varianten (bijvoorbeeld Litecoin) noemt men ‘altcoins’.

Veel geld in bitcoin

Naarmate Bitcoin groeit, vloeit er ook meer geld in het systeem. Niet louter in bitcoins zelf, maar in de achterliggende bedrijven die schitterende diensten willen aanbieden en het gebruiken van bitcoins veel eenvoudiger willen maken.

Zo is onder meer bekend dat Ashton Kutcher financiële steun heeft verleent aan bitcoin bedrijven. Wie een beetje onderzoek doet, komt ook te weten dat Ashton Kutcher meerdere investeringen in succesvolle technologische bedrijven heeft gedaan.

Bitcoin is wiskunde

Bitcoin wordt ondersteund door wiskundige principes. Je hoeft dus niet noodzakelijk technologisch aangelegd zijn om Bitcoin te leren waarderen. Wie gelooft in de kracht van wiskundige principes, kan steeds meer onderzoek doen naar Bitcoin en voor zichzelf een mening vormen om al dan niet het systeem achter Bitcoin te vertrouwen.