Bitcoin transactiesnelheid

Wie denkt dat een bitcoin betaling er tien minuten over doet heeft het bij het verkeerde eind. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de zogenaamde confirmaties en de werkelijke transactiesnelheid

Bitcoin betaling is direct

Een bitcoin betaling uitvoeren is even snel als het versturen van een email: het duurt enkele seconden alvorens je betaling verzonden is en dat de tegenpartij deze kan zien in zijn portemonnee. Deze wordt dus enorm snel verspreid doorheen het Bitcoin netwerk.

Het is inderdaad wel zo dat de tegenpartij niet direct deze bitcoins kan uitgeven, maar wel reeds zeker is dat de betaling werd verricht. Webwinkel die bitcoin accepteren kiezen meestal voor zes confirmaties alvorens ze de transactie als definitief beschouwen.

Confirmaties

Van zodra de transactie is opgenomen in een blok, dan spreken we van een confirmatie. Elke tien minuten wordt er een blok gevormd en is de transactie voor altijd opgeslagen in de ‘blockchain’.

Waarom tien minuten denk je misschien? Dat is gewoon geprogrammeerd in de ‘source code’ van het Bitcoin protocol. De maker heeft hier gekozen om tien minuten te nemen, het zou ook korter of langer kunnen duren voor een transactie wordt opgenomen en zichtbaar is in de blockchain.

Verschillen met altcoins

Aangezien de broncode van Bitcoin open source is, werden zogenaamde alternatieve digitale munten (zoals Litecoin) hierop gebaseerd. De makers kunnen dit ook aanpassen naar wens en er bijvoorbeeld voor kiezen om de uitgevoerde transactie onmiddellijk zichtbaar te maken in de blockchain (het grootboek waarop alle transacties terug te vinden zijn).

Het vormen van een blok bij Litecoin gaat bijvoorbeeld vier keer sneller dan bij Bitcoin, maar daartegenover staat ook dat er vier keer meer confirmaties nodig zijn opdat de transactie als veilig kan beschouwd worden.