Wat is onze verwachting van bitcoin (BTC) in 2021?

De bitcoin koers hangt nauw samen met de staat van de globale economie, maar ook lokale regelgeving en de bitcoin block halving van 2020 hebben mogelijk een grote impact op de koers.

Hoewel dit allemaal interessante ontwikkelingen zijn, kun je niet met zekerheid zeggen hoe de economie zich binnen twee jaar gaat gedragen. Ook is het niet duidelijk hoe overheden bitcoin gaan reguleren (als dat überhaupt al gaat gebeuren). Wat wel zeker is, is dat de block halving invloed heeft op de bitcoin koers verwachting van 2021.

Halvering zorgde in het verleden voor een koersstijging

Tot nu toe zijn er twee bitcoin block halvings geweest. Dit betekent dat elke vier jaar de beloning voor bitcoin miners wordt gehalveerd. Mocht dit de eerste keer zijn dat je leest over deze halvering, dan is het raadzaam om dit artikel tot je te nemen.

  • Op 28 november 2012 vond de eerste halvering plaats;
  • vier jaar later, op 9 juli 2016 was de tweede halvering;
  • de volgende halvering zal in mei 2020 plaatsvinden.

De komende halvering is één van de belangrijkste indicatoren om je verwachtingen van 2021 van de bitcoin koers te kunnen bepalen. Uit het verleden blijkt namelijk dat na een halving, de koers anderhalf jaar omhoog gaat. En anderhalf jaar na de halvering van mei 2020 is eind 2021.

Maar eerst wat cijfers:

  • De bitcoin koers was tijdens de eerste halving 12,50 dollar. Binnen anderhalf jaar steeg de koers naar 665 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 5180%
  • Tijdens de tweede halving was bitcoin 650 dollar waard. Anderhalf jaar later bereikte bitcoin zijn all time high met 20.000 dollar. Een toename van zeker 2977%

Het effect van de volgende halving

De derde halving is in mei 2020, anderhalf jaar later is dus november 2021. Als we iets uit het verleden kunnen leren, is dat de koers anderhalf jaar na een halving een tot op dat moment absoluut hoogtepunt behaalt.

Dat wordt ook weergegeven in de logaritmische grafiek hieronder. Elke groen vierkant begint op de halving en stopt anderhalf jaar later.

Halving block reward

Bitcoin is nog jong is en er zijn pas twee halveringen geweest. Beslis zelf of je met twee halveringen al kunt spreken van een ’trend’.

Schaarsheid van bitcoin neemt toe

Maar je kan ook op een andere manier naar de halving van mei 2020 kijken. Nieuwe bitcoins worden twee keer zo schaars. In plaats van dat er elke tien minuten, voor vier jaar lang 12,5 bitcoin bijkomen, zijn dat er na de halving nog maar 6,25. Dat is overigens geen verwachting, maar een feit!

In totaal worden slechts 21 miljoen bitcoins gecreëerd. Dit is een belangrijk onderdeel van het Bitcoin-protocol. Steeds meer mensen gebruiken bitcoin voor verschillende doeleinden maar er komen dus steeds minder bitcoins op de markt.

De vraag neemt dus toe en we weten allemaal wat dat betekent. De toenemende vraag naar een beperkte grondstof maakt het schaars, wat leidt tot een waardestijging. Zeker bij bitcoin, omdat deze niet kosteloos bij te maken is. Het totale aanbod staat vast, en de groei van nieuwe bitcoins neemt af.

Houd goed in de gaten hoeveel bitcoins er al in omloop zijn. Kijk ook vooral naar de koers. Deze kan je beste in de gaten in de BLOX app, dé nieuwe alles-in-één crypto app waarmee je binnen tien seconden kan handelen in bitcoin. Download de app hier en gebruik promotiecode BK2019 en je ontvangt je eerste 5,- euro van ons! Zit je achter je PC? Scrol dan helemaal naar beneden en scan de QR-code met je GSM.

App BTC kopen

Stock to flow

Om je bitcoin verwachting van 2021 nog scherper te krijgen, kun je ook kijken naar het stock to flow (SF) model. Veel bitcoin investeerders zweren hierbij. Dit model komt van een Nederlandse analist op Twitter die zichzelf ‘Plan B‘ noemt.

In het kort komt dit neer op: hoeveel jaar heeft een goed nodig om de totale huidige voorraad te produceren. Goud heeft op dit moment de allerhoogste SF-score. De SF-score van goud is 62: goud heeft 62 jaar nodig om de totale huidige voorraad te produceren. Op dit moment heeft bitcoin een SF-score van meer dan 25 en na de halving wordt dat minimaal 50.

Plan B heeft gekeken naar het verleden en op basis daarvan onderstaande grafiek gemaakt. De zwarte lijn geeft aan wat de waarde van bitcoin zou moeten zijn volgens SF. De gekleurde bolletjes vertegenwoordigen de echte koers.

BTC stock to flow

De bolletjes komen redelijk goed overeen met de zwarte lijn. Daarom hebben investeerders zoveel vertrouwen in dit model, ze baseren hun verwachtingen van 2021 hier maar al te graag op.

Het SF-model voorspelt een bitcoin waarde in 2021 van ongeveer 75.000 euro (83.000 dollar). Plan B voorspelt dus niet dat dit de koers van bitcoin wordt, maar wel dat bitcoin dit bedrag waard zou moeten zijn op basis van Stock to Flow.

Andere interessante ontwikkelingen

In 2019 zijn een paar grote ontwikkelingen van invloed geweest op de koers van bitcoin. Dit zal niet anders zijn in 2021, verwacht hetzelfde:

  • Handelsvolume op Bakkt: dit handelsplatform voor instituties is halverwege 2019 geïntroduceerd. Na een sloom begin, zit er een stijgende lijn in het dagelijkse handelsvolume. Denk aan 1000 bitcoin per dag.
  • De libra: het gaat overigens niet alleen om Facebook’s libra, maar om alle zogenaamde cryptocurrency die door grote bedrijven worden ontwikkeld. Of Libra er wel of niet komt, is niet eens van belang meer. Door de commotie en de argumenten waarom libra wel/niet mag komen wordt er zelfs vanuit de Amerikaanse politiek naar bitcoin verwezen. Libra zorgt ervoor dat de onafhankelijkheid en het decentrale karakter van bitcoin worden benadrukt in de media.
  • CBDC: steeds meer landen en hun centrale banken houden zich bezig met een Central Bank Digital Currency, ofwel een nationale cryptomunt. Dit is in reactie op Libra. Alle grote wereldmachten zijn ermee bezig en China lijkt de eerste te zijn die een eigen crypto klaar kan hebben. De aandacht voor CBDC’s zorgt ervoor dat er meer aandacht is voor blockchain en bitcoin. China is al bezig met een eigen munt en op het moment dat President Xi verklaarde dat blockchain potentie heeft, steeg de bitcoin koers met 40%. Het is nu wachten op een reactie vanuit de VS en Europa.
  • Handels- en valutaoorlogen: verwacht een toevlucht naar goud en bitcoin, want iedereen wil de waarde van zijn euro’s behouden. In Trump’s eerste/enige termijn heeft hij veel importtarieven op producten uit China en Europa geplaatst. De tegenreactie vanuit beide gebieden was voorspelbaar: meer tarieven. Dit leidde uiteindelijk tot een race die nog niet voorbij is: de race voor wie de zwakste munt heeft. Want een zwakkere munt leidt tot meer export. Burgers en bedrijven zijn hier uiteindelijk de dupe van want onze munt wordt zo minder waard.
  • Macro economie: houd ook het financiële nieuws in de gaten, niet alleen de bitcoin koers. Alles hangt namelijk samen. Kijk naar de aandelenmarkt, de obligatiemarkt, de huizenmarkt en de rentestanden van de spaarrekeningen. Op het moment dat deze markten minder aantrekkelijk worden, is een toevlucht naar het rendement van cryptocurrency’s en in het bijzonder bitcoin een goed alternatief.

Onze conclusie

Misschien heb je het al door, het is niet simpel om de verwachtingen van bitcoin in 2021 te voorspellen. Laat staan een bedrag hier aan te hangen. De disclaimer is dan ook dat dit artikel niet gezien moet worden als koopadvies. Doe vooral je eigen research. Enthousiast geworden over bitcoin in 2021?

Houd dan de koers van bitcoin in de gaten met de BLOX app. Hiermee kan je de koersen van alle grote cryptocurrency altijd bijhouden. Met BLOX koop je binnen tien seconden je favoriete cryptomunten. Zit je achter een PC? Geen probleem! Scan de onderstaande QR-code om BLOX te downloaden op je GSM. Gebruik promotiecode BK2019 en je ontvangt je eerste 5 euro van ons!