Bitcoin is ongetwijfeld baanbrekende technologie. De waarde van een bitcoin laat zich dan ook lastig verklaren. Sommige mensen zien het als digitaal goud, andere weer als het betaalmiddel van de toekomst.
Terugkijkend op het afgelopen decennium kunnen we één ding zeker concluderen: de bitcoin koers is altijd in beweging!
De bitcoin prijs wordt – eenvoudig gezegd – bepaald door vraag en aanbod. Omwille van het feit dat Bitcoin vrij nieuwe technologie is, durft de prijs wel al eens te fluctueren. Wie rondkijkt op het internet zal al snel verschillende grafiekjes terugvinden van het koersverloop.
De bitcoin (BTC) prijs
In onderstaande grafiek kan je het koersverloop terugvinden van bitcoin van het voorbije jaar.

Investeren in bitcoins
Je kan op onze website heel eenvoudig zelf Bitcoins aankopen en op die manier mee investeren in Bitcoin. Hou er wel rekening mee dat je enkel geld uitgeeft aan Bitcoin dat je kan missen of niet direct nodig hebt. Bitcoin kan onderhevig zijn aan prijsfluctuaties op korte termijn, ook al is het algemene sentiment over de toekomst van Bitcoin uiterst positief.
Wil je Bitcoins aankopen? Dan heb je eerst en vooral een bitcoinadres nodig. Je kan er heel eenvoudig eentje aanmaken op de website van blockchain.com of er eerst of onze bitcoin wallet pagina erop nalezen.
Waarom fluctueert de prijs soms?
Bitcoin is heel nieuwe technologie, het staat als het ware nog in zijn kinderschoenen en zal dat ook nog een tijdje blijven. Een spijtig gevolg hiervan is dan ook dat de technologie heel gevoelig is aan nieuwsberichten die verschijnen en aldus moet rekenen op het sentiment van mensen die traden met bitcoins. Meestal gaat het dan ook om onervaren traders die prijsschommelingen veroorzaken.
Een handelsbeurs die in slechte papieren komt betekende in het verleden al eens dat mensen als gevolg hiervan hun bitcoins snel trachtten te verkopen, met prijsdalingen tot gevolg.
In omgekeerde richting kan het natuurlijk ook: een positieve uitspraak van een rechter of een land, herhaaldelijk goed nieuws kan ook leiden tot een stijging van de prijs. Uiteindelijk is dit ook gewoon het resultaat van prijsvorming door ‘vraag en aanbod’, bij slecht nieuws verwachten veel mensen het ergste en zullen ze bitcoins willen verkopen. Als de vraag en aanbod overstijgt dan daalt de prijs.
Sentiment is ook niet de enige redenen waarom de koers kan schommelen. Heel veel mensen delven ook bitcoins en moeten deze om een of andere reden snel verkopen om bijvoorbeeld lasten te kunnen betalen.
Ook mensen die er vroeger snel bij waren (de zogenaamde ‘early adopters’) kunnen beslissen om hun bitcoins te verkopen en dus ook de markt beïnvloeden indien ze echt veel bitcoins bezitten en die snel willen omzetten in euro’s.
Het feit dat er bitcoins verkocht worden hoeft niet per se zorgwekkend te zijn. Het zorgt er voor dat alle bitcoins die in circulatie zijn over meerdere mensen worden verspreid en dat kan het systeem alleen maar ten goede komen.
Waarom verschillen prijzen soms onderling?
Prijzen tussen handelsbeurzen maar ook Bitcoin marktplaatsen als BTC Direct kunnen onderling verschillen. De reden hiervoor is relatief simpel: handelsbeurzen staan los van elkaar. Dit wil dus zeggen dat Kraken (die op Europees vlak goed scoort) los staat van een handelsbeurs in China zoals bijvoorbeeld Huobi.
Voorbeeld: Als een enkele partij direct bitcoins wil kopen op Kraken voor een noemenswaardig bedrag, dan zal hij enkel de prijs in de hoogte duwen op die beurs. De kans is dan wel groot dat andere beurzen volgen, of dat de prijs zich snel herstelt.
Waarom verschillen de prijzen van marktplaatsen?
Marktplaatsen als BTC Direct zullen proberen om zich te richten op één bepaalde wisselbeurs om er voor te zorgen dat er geen vreemde prijsfluctuaties plaatsvinden binnen hun systeem. Ze zullen zelf hun bitcoins ook kopen op die beurs zodat ze deze aan jou kan aanbieden.
Daarnaast kan jij ook als individueel persoon bitcoins verkopen aan BTC Direct en dan is het logisch dat eenzelfde prijsbepaling wordt behouden. Bitcoins verkopen kan ook heel eenvoudig.
Wat is het verschil tussen bitcoin en de euro of dollar?
Bitcoin is gedecentraliseerd. Daarmee wordt bedoeld dat een bitcoin als valuta niet wordt uitgegeven, beheerd of onder de controle valt van een bank, overheid, organisatie of persoon.
Bitcoin is wereldwijd toepasbaar en schikt zich dan ook om te dienen als globale munteenheid, daar waar euro’s beperkt blijven tot de Europese Unie. Net zoals goud is het een open en onafhankelijke vorm van waarde. Men noemt bitcoin dan ook wel eens het ‘digitale goud’.
Banken en instellingen kunnen geld bijdrukken. Dit is niet mogelijk met bitcoins. Er zijn slechts een beperkt aantal bitcoins (21 miljoen) die ooit in omloop kunnen gebracht worden. Bitcoin werd dus gemaakt om een deflatoire valuta te zijn en om te stabiliseren naarmate het ouder wordt.
Digitaal versus papier
De meeste Euro’s bestaan digitaal. Slechts een fractie daarvan vertegenwoordigen een waarde in papier. Wie een overschrijving uitvoert, doet dit ook digitaal. Als een centrale bank euro’s bijmaakt, dan gebeurd dat ook niet op papier, maar louter digitaal.
Het feit dat Bitcoin louter digitaal bestaat is dus niet iets om je op blind te staren. Intussen zijn we ook al langer bekend met het concept van elektronisch of digitaal geld onder de vorm van PayPal, SOFORT, Bancontact. In dat opzicht verschilt bitcoin dus niet heel erg veel van de euro.
Ander digitaal geld
Bitcoin verschilt echter wel van ander digitaal geld zoals Linden Dollars, of Facebook credits. Deze voorbeelden worden beheerd door een bedrijf of instantie die vrij over hun digitale munt kan beslissen. Zo kan er beslist worden om Linden Dollars bij te maken, zoiets kan met Bitcoin niet.
Daar komt ook nog eens bij dat de overheid zich kan moeien met het bedrijf of de instantie en de toekomst in het gedrang kan brengen. Dat is veel moeilijker met Bitcoin omdat er geen eigenaar is waartoe ze zich kan richten.