Bitcoin en ether als reservemunten voor Venezuela?

7 okt

Vorige maand schreef Bloomberg dat de centrale bank van Venezuela het idee had om de bitcoin (BTC) en ether (ETH) als reservemunten te gebruiken. Dit klinkt misschien apart, maar voor het instabiele Zuid-Amerikaanse land zouden deze cryptomunten misschien wel de oplossing zijn.

Een alternatief voor de Amerikaanse dollar

Venezuela is inmiddels helemaal afgelosten van de wereldwijde financiële systeem. Hoofdverantwoordelijke hiervoor zijn de Verenigde Staten van Amerika. Zij verbieden Venezuela om de Amerikaanse dollar (USD) te gebruiken en waarschuwen andere landen om geen zaken te doen met het land.

Hierdoor is Venezuela opzoek naar alternatieve methodes om toch zaken te kunnen doen met de buitenwereld. Zo hebben ze onlangs een deal gesloten ter waarde van 637 miljoen euro waardoor de olieverkoop aan China door kan gaan. De voorwaarde? Ze worden betaald in Chinese Yuan in plaats van Amerikaanse dollars. Dat verkleint hun mogelijkheden om met andere landen zaken te doen, aangezien niet ieder land ter wereld de Yuan gebruikt.

Waarom de bitcoin en ether?

Het ziet er nu naar uit dat Venezuela de bitcoin en ether als mogelijke betaalmethodes wil gaan gebruiken. Daarnaast wil het land de cryptovaluta’s opnemen in hun ‘nationale reserves’. Volgens belegger Anthony Pompliano  speelt er meer dan dit, hij maakte de volgende opsomming:

  • Het vermogen van Venezuela om een valuta te vinden die niet geblokkeerd en gecensureerd kan worden is voor hen erg belangrijk. De waarde die een openbare blockchain in dit scenario biedt, valt niet te ontkennen. Bitcoin betekent voor verschillende mensen op verschillende tijdstippen iets anders. Maak je je zorgen over dat je waarde wordt afgepakt? Dan is bitcoin aantrekkelijk. Maar ben je bang voor sancties door overheden of banken? Dan is bitcoin ook aantrekkelijk.
  • De bitcoin kan niet worden afgewezen door Venezolaanse leiders of een andere natiestaat. Dit onvermogen om de valuta te manipuleren herstelt het vertrouwen tussen handelspartners en burgers. De enige manier waarop Venezuela eerdere reputatieschade kan ongedaan maken, is door een valuta te gebruiken die zij niet beheersen.
  • Het nationale oliebedrijf van Venezuela vraagt ​​momenteel aan de centrale bank om bitcoin en ether voor hen te houden. De vraag is waar deze digitale middelen vandaan komen? Pompliano verwacht dat Venezuela, een land met de goedkoopste energie ter wereld, veel miners heeft staan.

Dit laatste punt is volgens Pompliano belangrijk. Het is nogal wat als een land specifieke investeert in de bitcoin en ether infrastructuur. Hij betwijfelt daarom ook of Venezuela het enige land is. Een Amerikaanse jurist zei ooit dat zijn bureau al sinds 2012 bitcoin zelf is begonnen met minen om te gebruiken bij strafrechtelijke onderzoeken. Daarnaast zijn er geruchten dat Noord-Korea, Iran, China, Rusland en anderen ook bitcoin minen.

Landenlijst

Die lijst kan voor veel Westerlingen nogal eng klinken. Allemaal landen met in onze ogen dubieuze agenda’s. Dat is niet gek, landen, maar ook bedrijven en individuen (zoals criminelen) in de marge zijn de eersten die open staan voor nieuwe technologieën. Denk aan hoe drugshandelaren de eerste met een pieper en mobiele telefoon waren.

Pompliano zegt dan ook dat we ons hier geen zorgen over hoeven te maken en bitcoin eigendom niet moeten verbieden. Ga maar eens na: hetzelfde protocol wat wij gebruiken om deze pagina te lezen (internet) wordt ook gebruikt door Venezuela, Noord-Korea, Iran, China, Rusland en vele anderen. Er is geen verschil tussen de openbare protocollen van internet en het openbare protocol van bitcoin.

Meer kunnen volgen

De wereld verandert mega snel. De macro-economie en geopolitieke kwesties hebben invloed op onze geliefde technologie. En als volger van bitcoin (en als je bitcoin volgt wordt je vanzelf het konijnenhol van de zin en onzin van fiat geld ingezogen) is deze complexiteit erg interessant.

Pompliano besluit dat Venezuela het eerste land lijkt te zijn dat bitcoin in hun centrale bankreserves opneemt, er meer zullen volgen. Het is een kwestie van tijd voordat andere centrale banken volgen.

Gabriel Peeters

Gabriel is werkzaam in Hasselt. In de cryptohype van 2017 kwam hij als eerste keer in aanraking met bitcoin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *