Wat is Bitcoin?

BitcoinDe term Bitcoin kan twee zaken betekenen: enerzijds de technologie die achter het systeem schuilt, anderzijds de munteenheid zoals je Euro of Dollar kent. Tijd om daar even verduidelijking in te brengen.

Bitcoin: De technologie

Bitcoin heeft veel meer te bieden dan louter de prijs waarvoor ze verhandeld wordt. De ware drijfkracht achter Bitcoin is de zogenaamde ‘blockchain’ die wel eens het monetaire systeem zou kunnen overnemen of aanpassen van de huidige financiële taken die momenteel door banken wordt gebruikt.

De blockchain kan je vergelijken met een publiekelijk grootboek. Het bevat alle transacties die ooit hebben plaatsgevonden. Elke computer die verbonden is met het netwerk controleert al deze transacties. Wie heel erg veel rekenkracht bijdraagt aan het netwerk van computers, kan hiervoor dan een beloning krijgen: in bitcoins.

De blockchain is een boekhouding die door iedereen bekeken kan worden, in tegenstelling tot banken of boekhouders die intern een boekhouding met transacties bijhouden.

Deze technologie is uniek. Het is vrij beschikbaar en toegankelijk als het internet zelf. Valt er een computer weg uit het netwerk, dan blijft de blockchain gewoon verder bestaan met de rekenkracht van de andere computers.

Wiskundige principes zorgen er voor dat alle computers in het netwerk (ook bekend als de ‘nodes’) in overeenstemming komen met het grootboek en de transacties die erin vermeld staan. Probeert er iemand te knoeien met een transactie, dan waarschuwen de computers elkaar en vermijden dat deze foute transactie wordt opgenomen in het grootboek.

Programmeerbaar

Bitcoin bestaat uit eenheden die geprogrammeerd kunnen worden alsof het een euro is, een aandeel, een stem tijdens verkiezingen, het recht op een vat olie of een digitale akte (van eigendom).

1 bitcoin kan gedeeld worden tot 8 cijfers achter de komma. Zo kan je dus ook 1 miljoenste van een Bitcoin bezitten (ook een Satoshi genoemd). Lees hier meer over Bitcoin denominaties.

Bitcoin en geldwaarde

Bitcoin is verhandelbaar en de prijs komt tot stand door het principe van vraag en aanbod. Bitcoin kan dus perfect als monetaire valuta fungeren. Net zoals bij Euro’s, kan je bitcoins kopen, verzenden naar iemand anders met weinig of geen kosten en kan de ontvanger de bitcoins omruilen in elke gewenste valuta.

Zo’n transactie naar een andere persoon is onomkeerbaar. Hij geniet dus enige bescherming zodat je niet om willekeurige reden een terugbetaling zou vragen. Het is een systeem van vertrouwen. Lees meer over Bitcoin.

Delen en opslaan: