Verschilt Bitcoin van de Euro of Dollar?

euro en bitcoinBitcoin is gedecentraliseerd. Daarmee wordt bedoeld dat een bitcoin als valuta niet wordt uitgegeven, beheerd of onder de controle valt van een bank, overheid, organisatie of persoon.

Bitcoin is wereldwijd toepasbaar en schikt zich dan ook om te dienen als globale munteenheid, daar waar Euro’s beperkt blijven tot de Europese Unie. Net zoals goud is het een open en onafhankelijke vorm van waarde. Men noemt bitcoin dan ook wel eens het ‘digitale goud’.

Banken en instellingen kunnen geld bijdrukken. Dit is niet mogelijk met bitcoins. Er zijn slechts een beperkt aantal bitcoins (21 miljoen) die ooit in omloop kunnen gebracht worden. Bitcoin werd dus gemaakt om een deflatoire valuta te zijn en om te stabiliseren naarmate het ouder wordt.

Digitaal versus papier

De meeste Euro’s bestaan digitaal. Slechts een fractie daarvan vertegenwoordigen een waarde in papier. Wie een overschrijving uitvoert, doet dit ook digitaal. Als een Centrale Bank euro’s bijmaakt, dan gebeurd dat ook niet op papier, maar louter digitaal.

Het feit dat Bitcoin louter digitaal bestaat is dus niet iets om je op blind te staren. Intussen zijn we ook al langer bekend met het concept van elektronisch of digitaal geld onder de vorm van Paypal, Sofort Banking, Bancontact / Mister Cash, … In dat opzicht verschilt Bitcoin dus niet heel erg veel van de Euro.

Ander digitaal geld

Bitcoin verschilt echter wel van ander digitaal geld zoals Linden Dollars, of Facebook credits. Deze voorbeelden worden beheerd door een bedrijf of instantie die vrij over hun digitale munt kan beslissen. Zo kan er beslist worden om Linden Dollars bij te maken, zoiets kan met Bitcoin niet.

Daar komt ook nog eens bij dat de overheid zich kan moeien met het bedrijf of de instantie en de toekomst in het gedrang kan brengen. Dat is veel moeilijker met Bitcoin omdat er geen eigenaar is waartoe ze zich kan richten.

Delen en opslaan: