Confirmaties en transactiesnelheid?

Wie denkt dat een bitcoin betaling er 10 minuten over doet heeft het bij het verkeerde eind. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de zogenaamde confirmaties en de werkelijke transactiesnelheid.

Bitcoin betaling is direct

Een Bitcoin betaling uitvoeren is even snel als het versturen van een email: het duurt enkele seconden alvorens je betaling verzonden is en dat de tegenpartij deze kan zien in zijn portemonnee. Deze wordt dus enorm snel verspreid doorheen het Bitcoin netwerk.

Bitcoin hand tot hand transactieHet is inderdaad wel zo dat de tegenpartij niet direct deze bitcoins kan uitgeven, maar wel reeds zeker is dat de betaling werd verricht. Webhandelaren kiezen meestal voor 6 confirmaties alvorens ze de transactie als definitief beschouwen.

Confirmaties

Van zodra de transactie is opgenomen in een blok, dan spreken we van een confirmatie. Elke 10 minuten wordt er een blok gevormd en is de transactie voor altijd opgeslagen in de ‘blockchain’.

Waarom 10 minuten denk je misschien? Dat is gewoon geprogrammeerd in de ‘source code’ van het Bitcoin protocol. De maker heeft hier gekozen om 10 minuten te nemen, het zou ook korter of langer kunnen duren voor een transactie wordt opgenomen en zichtbaar is in de blockchain.

Verschillen met altcoins

Aangezien de Bitcoin code openbaar is, werden zogenaamde alternatieve digitale munten (zoals Litecoins) hierop gebaseerd. De makers kunnen dit ook aanpassen naar wens en er bijvoorbeeld voor kiezen om de uitgevoerde transactie onmiddellijk zichtbaar te maken in de blockchain (het grootboek waarop alle transacties terug te vinden zijn).

Het vormen van een blok bij Litecoin gaat bijvoorbeeld 4 keer sneller dan bij Bitcoin, maar daartegenover staat ook dat er 4 keer meer confirmaties nodig zijn opdat de transactie als veilig kan beschouwd worden.

Delen en opslaan: