Wat zijn Bitcoins?

Eenvoudig gezegd zijn bitcoins digitaal geld waarmee je elektronische betalingen kan uitvoeren zonder dat een bank tussenkomt en zonder torenhoge transactiekosten die bij Paypal bijvoorbeeld wel aangerekend worden. Bitcoin is hiermee is de eerste gedecentraliseerde digitale munteenheid die het grote publiek bereikt.

Met bitcoins kan je bijvoorbeeld goederen of diensten kopen, ze onderling uitwisselen, ermee speculeren of ze gewoon kopen of verkopen voor euro’s.

Gedecentraliseerd?

Bitcoins zijn gedecentraliseerd, wat betekend dat er geen bank tussenkomt. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor alle bitcoins die je bezit. Het netwerk bestaat uit andere gebruikers die. In combinatie met een sterke encryptie zorgt dit ervoor dat Bitcoin een veilige munteenheid is.

Alle transacties, en dus ook het aantal bitcoins dat je bezit, worden bijgehouden op de zogenaamde ‘blockchain’. Dit is vergelijkbaar met een logboek die iedereen kan raadplegen waardoor Bitcoin vaak vergeleken wordt met een peer-to-peer netwerk. Iedere gebruiker kan het netwerk ondersteunen door de officiële portemonnee op zijn computer te installeren;

Als je bitcoins wilt uitgeven, of je saldo wilt raadplegen, dan heb je hiervoor een Bitcoin portemonnee voor nodig. Een bitcoin portemonnee kan een stuk software zijn die je op je computer installeert of je kan gebruik maken van een online portemonnee. Meer over de portemonnee kan je in een apart artikel terugvinden.

Peer-to-Peer?

Alle transacties en Bitcoins worden bijgehouden in het logboek. Als er een transactie gebeurd, dan zal het netwerk controleren of deze uitgave correct is. Op die manier kan vermeden worden dat iemand met opzet valse bitcoins uitgeeft.

Ook jij kan deel uitmaken van het netwerk door een zogenaamde ‘node’ op te stellen. Dit is heel eenvoudig: Je kan de officiële Bitcoin wallet downloaden en installeren. Deze bevat de broncode van het Bitcoin protocol en zal ook de hele blockchain (= het logboek) downloaden. Als je de computer laat aanstaan dan wordt deze een node die het netwerk ondersteund en mee de transacties zal verifiëren.

Open source

Bitcoin is ook de naam van de software (het protocol) waarop alles gebeurd. De broncode is open source wat betekend dat iedereen deze vrij kan raadplegen. Je kan hier de bitcoin broncode terugvinden.

De Blockchain.

De blockchain (= het logboek) is het belangrijkste element van het protocol. Hierop kunnen tal van toepassingen gebouwd worden. Een voorbeeld kan zijn dat je kan inloggen op websites met enkel jouw Bitcoin adres, net zoals dat nu mogelijk is met Twitter of Facebook.

Bitcoin is dus veel meer dan louter een digitale munteenheid. Het is een protocol waarmee oneindig veel toepassingen mogelijk zijn. Het verbaasd je dan misschien ook niet dat Bitcoin wordt vergeleken met het e-mail protocol in de jaren negentig.

Bitcoin historiek.

Bitcoin is een van de eerste implementaties van het concept cryptocurrency (oftewel cryptografisch geld). Dat werd voor het eerst beschreven in 1998 door Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist.

In 2009 werd het voor het eerst echt geïmplementeerd door Satoshi Nakamoto (een pseudoniem van een onbekende persoon of groep).
Het idee achter de werking van Bitcoin is te lezen in de zogenaamde ‘White Paper’, een document van Satoshi Nakamoto. Een Nederlandse vertaling kan je hier (pdf) terugvinden.

Gerelateerde video:

Delen en opslaan: