De voordelen van bitcoin.

De voordelen van bitcoin kon je doorheen de website al terugvinden maar we overlopen ze graag nog eens samen met u.

Bitcoin voordelen:

bitcoin voordelen vinkje

Voordelen

Bitcoin is gedecentraliseerd en onafhankelijk van banken. Zolang het netwerk wordt ondersteund door de gebruikers kan Bitcoin zonder problemen overleven. Het zijn dus de gebruikers die de toekomst in handen hebben en geen overheden of banken.

Weinig of geen transactiekosten. Bitcoins versturen zijn goedkoop. Je kan onderling bitcoins uitwisselen en daar geen enkele cent voor betalen. Een voorbeeld van zo’n transactie kan je hier terugvinden. Op 22 november 2013 werd een transactie verricht van 194.993 bitcoins, wat toen ongeveer gelijk stond aan 147 miljoen dollar. Uiteindelijk bleek het om een audit te gaan van een Bitcoin handelsbeurs. Op de link kan je zien dat er geen enkele fee werd betaald om de bitcoins te versturen.

Snelle transfers. Een transfer gebeurt eigenlijk onmiddellijk. Het duurt slechts enkele seconden voor de andere partij de bitcoins ziet verschijnen in zijn portemonnee. Deze transactie zal wel moeten geverifieerd worden door het netwerk (de zogenaamde confirmaties die je in bovenstaande link ook ziet staan). Deze confirmatie gebeurd zodat het netwerk kan nakijken of de bitcoins echt zijn. Dit kan wel soms een half uurtje duren.

Open Source. Het bitcoin protocol is ‘open source’ wat betekend dat iedereen de broncode van het protocol kan raadplegen. Als Bitcoin frauduleus zou zijn, dan zou dit zeker al lang aan het licht zijn gekomen. Ontwikkelaars kunnen de broncode ook gebruiken om zelf hun applicaties op te bouwen.

Wereldwijd. Bitcoins versturen naar de andere kant van de wereld is geen probleem. Wat doen banken bij zulke transfers? Ze gaan kosten aanrekenen … Bitcoins versturen naar Amerika kan dus gerust gratis zijn.

Anonimiteit. Bitcoin is in zekere mate vergelijkbaar met cash geld. De transacties zijn raadpleegbaar op het logboek, maar niemand weet welke persoon deze heeft verricht. Het systeem is niet 100% anoniem, wie echt wilt nagaan wie achter bepaalde transacties zit zal met veel moeite wel iets kunnen terugvinden.

Onomkeerbaar. Elke transactie die wordt uitgevoerd is onomkeerbaar en kan dus niet teruggevorderd worden. Als klant moet je hier dus wel rekenen op het begrip van een handelaar als je een foutieve betaling doorvoert, maar als handelaar loop je ook niet het risico dat klanten toch hun geld trachten terug te vorderen.

Bestand tegen inflatie. Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoins in circulatie komen. Men verwacht dat de laatste Bitcoin in 2041 zal beschikbaar zijn, maar met gespecialiseerde apparatuur dat vandaag de dag op de markt is bestaat de mogelijkheid ook dat dit veel sneller kan zijn.

Delen en opslaan: