Waarom fluctueert de prijs soms?

Bitcoin is heel nieuwe technologie, het staat als het ware nog in zijn kinderschoenen en zal dat ook nog een tijdje blijven. Een spijtig gevolg hiervan is dan ook dat de technologie heel gevoelig is aan nieuwsberichten die verschijnen en aldus moet rekenen op het sentiment van mensen die traden met bitcoins. Meestal gaat het dan ook om onervaren traders die prijsschommelingen veroorzaken.

Een handelsbeurs die in slechte papieren komt betekende in het verleden al eens dat mensen als gevolg hiervan hun bitcoins snel trachtten te verkopen, met prijsdalingen tot gevolg.

In omgekeerde richting kan het natuurlijk ook: een positieve uitspraak van een rechter of een land, herhaaldelijk goed nieuws kan ook leiden tot een stijging van de prijs. Uiteindelijk is dit ook gewoon het resultaat van prijsvorming door ‘Vraag en Aanbod’, bij slecht nieuws verwachten veel mensen het ergste en zullen ze bitcoins willen verkopen. Als de Vraag het Aanbod overstijgt dan daalt de prijs.

Sentiment is ook niet de enige redenen waarom de koers kan schommelen. Heel veel mensen delven ook bitcoins en moeten deze om een of andere reden snel verkopen om bijvoorbeeld lasten te kunnen betalen.

Ook mensen die er vroeger snel bij waren (de zogenaamde ‘early adopters’) kunnen beslissen om hun bitcoins te verkopen en dus ook de markt beïnvloeden indien ze echt veel bitcoins bezitten en die snel willen omzetten in euro’s.

Het feit dat er bitcoins verkocht worden hoeft niet per se zorgwekkend te zijn. Het zorgt er voor dat alle bitcoins die in circulatie zijn over meerdere mensen worden verspreid en dat kan het systeem alleen maar ten goede komen.
Delen en opslaan: