Bitcoin als ondernemer accepteren?

Als (online) handelaar kan je er baat bij hebben om ook bitcoins te accepteren. De grootste twijfels de dag van vandaag is de volatiliteit van de digitale munt, maar ook hier zijn er oplossingen voor.

Payment Providers

Payment providers zoals Bitpay zijn meestal heel erg flexibel en makkelijk in gebruik. Ze fungeren als tussenpersoon waardoor jij als handelaar het risico niet loopt dat de munt inwaarde daalt, net na het verrichten van een verkoop.

Concreet betaald jouw klant een actuele prijs in bitcoins en zal Bitpay onmiddellijk het equivalent in Euro’s omzetten. Je kan er ook voor kiezen om een bepaald deel (bijvoorbeeld 5%) aan te houden in Bitcoin. Je wordt sowieso dagelijks uitbetaald via SEPA transfer.

Voordelen

bitcoins accepteren buttonBitcoin is in principe onomkeerbaar. Dat zorgt er dus voor dat elke betaling die je ontvangt ook definitief is. Wil een klant toch een terugbetaling, dan zal hij dit specifiek moeten aanvragen.

Wie betalingen accepteert via Paypal of iDeal heeft zeker al ondervonden dat daar flinke commissies en/of transactiekosten worden op ingehouden. Deze kosten kunnen zwaar doorwegen bij sommige ondernemers. Met bitcoin beperk je deze kosten. Een dienst zoals Bitpay is overigens gratis, al zijn er ook providers waar een kleine commissie wordt ingehouden.

Een koper zal wel rekening moeten houden met een kleine transactiekost, maar hij betaald deze in principe. Hij heeft ook de optie om geen transactiekost te betalen, maar dan zal het langer duren alvorens zijn transactie ook gevalideerd wordt door het netwerk.

Door bitcoins te accepteren loop je dus minder risico als handelaar, maar je zorgt er ook voor dat klanten in alle anonimiteit bij jou kunnen aankopen omdat er geen gevoelige of persoonlijke informatie nodig is om een transactie uit te voeren. Anonimiteit is echter niet altijd mogelijk, voor het verschepen van goederen zal er nog steeds een adres moeten doorgegeven worden.

Bitcoin is ook aan het uitbreiden waardoor ze standaard in bepaalde e-commerce modules terug te vinden is. Zo heeft WooCommerce onder meer ondersteuning voor bitcoin betalingen geïmplementeerd en zijn er daarnaast nog tal van E-commerce platformen waar bitcoin als betalingsoptie mogelijk is.

Delen en opslaan: